Práve je 09.09.2010 03:59

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 41 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3  Ďalšia
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: MARY ROSE 1511 / jano100 / 1:96
OdoslaťOdoslané: 28.02.2010 22:01 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Založený: 25.03.2009 10:58
Vek: 40 ( 4. 6.1970)
Vďaka Doris, vďaka zimi 123.

Robí sa na drobotine( a čas nepustí ) ale trochu som sa pohol z miesta. Pripravil som si oderky, trámy na konštrukciu zastrešenia paluby a konštrukciu samotnej paluby:

Obrázok

potom štítovnice:

Obrázok

Na skutočnej lodi boli štítovnice odoberateľné, v prípade potreby po odobratí slúžili vzniknuté otvory pre potreby lukostrelcov, prípadne pre paľbu ručnými palnými zbraňami - boli síce ešte v plienkach, ale boli - hákovnicami. Z tohto dôvodu som ich lepil po jednej - teraz je ich krásne vidieť .

Z ďalších dokončených vecí sú to obruby prieduchov ( otvory nachádzajúce sa priamo nad kanónmi na delovej palube ) a schodísk, štít zadnej nástavby, a, lodička dostala konečne kýl ( je urobený z piatich častí, zatiaľ sú nalepené dve, ešte chýbajú diely nosníka prednej nástavby - dalo sa to spraviť v kuse, ale to by nebolo ono... *s26* ) a nalepila sa napevno predná nástavba.
Výsledok dnes je asi takýto:

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

A ešte niečo som dnes spravil, natrel som spodok lode pod vodoryskou.

Obrázok

Trup pod vodoryskou bol hnedý, "zadechtovaný " , bielošedožltú ( podľa zmesi ) farbu mali spodky lodí až pred polovicou storočia ( španieli a najmä portugalci ju mali skôr ). Dôkaz? - Obrázok od Antonyho Rolla na začiatku vlákna. Je to tam vidieť.
Vyzerá to celkom zaujímavo, viac fotiek zajtra, teraz to ešte schne.

Jano

OdoslaťOdoslané: 01.03.2010 11:04 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Založený: 13.02.2008 11:16
Parádní dílo, máš to krásné a velice čistě postavené. *s02*

OdoslaťOdoslané: 02.03.2010 21:21 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Založený: 25.02.2010 23:43
*s08* Zdravim, stejně jako u Doris, i tady jsem našel jen nádheru *s20* a preciznost. Mám za sebou několik plastových plachetnic ale i když jsem tomu dal (podle mého) to nejlepší, nějak mě to neuspokojuje. Chybí mi detaily, které dělají lodě loděmi a předhotovené díly bývají nevalné kvality a většinou s minimální možností úpravy. Donedávna jsem pouze koketoval s myšlenkou zkusit nějaký větší papírový model a vypracovat si ho do detailu podle svého. Teď už díky Vám vím, že to opravdu jde! Jen najít něco vhodného. Kdysi jsem si koupil detailní plány od Aeropiccoly na Indiscret, myslím že by mohla vypadat celkem dobře. Díky za inspiraci a za popisy pracovních postupů, bez kterých bych se jako "opět" :shock: začátečník fakt neobešel a doufám, že se na Vás a na další modeláře v případě nějakých nejasností můžu obrátit a žádat o radu. Ještě jednou díky. Dan.

OdoslaťOdoslané: 02.03.2010 22:36 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Doris: Díky!

Dagl87: Vďaka, som veľmi rád, že sa ti lodička páči. S tými plasťákmi máš pravdu, tiež som postavil pár plasťákov, ale nikdy to nebolo ono. S papierom si môžeš dovoliť a môžeš z neho vyrobiť prakticky všetko *s26*.
Podľa plánov z Aeropiccoly som staval práve Ark Royal, poznám aj pár ďalších, trup by si mal postaviť v pohode, s detailovaním to už je horšie, ale keď sa podarí trup, ostatné ide s prehľadom. Ak budeš chcieť poradiť, neváhaj sa spýtať, veľmi rád Ti odpoviem v rámci svojich možností.

Tak som zase čosi spáchal.
Ako som naposledy spomínal, nafarbil som spodok lode na tmavohnedo. Do začiatku 16. storočia sa spodok lode pod vodoryskou upravoval rôznymi spôsobmi použitím rôznych zmesí podľa možností majiteľa, ktorých základom bol skoro vždy decht. Dno lode sa zvyklo ešte opáliť, čím po natretí niekoľkými vrstvami dechtu / zmesi získali tmavohnedý, skoro čierny nádych. Dechtom sa natieral takisto aj trup, čím chytil tmavohnedú farbu. Začiatkom 16. storočia začali portugalci natierať spodky lode niekoľkými vrstvami zmesi vápna, rybieho tuku, oleja ( neskôr sa do zmesi dával rôzny sajrajt, dokonca niekedy aj drvené sklo ), čím dno získalo bielo - šedo - žltkavý nádych - podľa toho, čo stavitelia použili. Nápad to nebol portugalský, ale čínsky, a veľmi rýchlo sa rozšíril do španielska a ostatných prímorských krajín. V Anglicku sa uchytil zhruba pred polovicou 16. storočia

Takže takto dopadol náter dna:

Sám som bol na výsledok zvedavý, a myslím si, že dopadol nad moje očakávania. Kontrast medzi zvyškom trupu a náterom sa zmenšil napatinovaním " dreva " Spravil som to jednoducho - opäť som použil anilinové vodovky, hnedú som naniesol ( no, nie je to správne slovo, skôr som ňou pofŕkal ) na fóliu a prstom roztieral, kým sa neodparila voda a z farby zostal vlastne iba pigment, ktorý sa roztieraním dostal do kresby na fólii a do spojov medzi pruhmi, čím sa zvýraznili dosky. Dopadlo to asi takto:

Obrázok

Šlo to veľmi rýchlo, patinovanie celého trupu mi zabralo cca 15 minút. Keby to náhodou nevyšlo, nevadí - farba sa dá zmyť. Zaschnutý pigment drží vynikajúco, je veľmi dobre odolný aj voči ochytávaniu, takže žiadny strach, žeby patina počas ďalšej práce zliezla dole. Mám to odskúšané .

Po napatinovaní som sa pustil do nalepovania oderok. Zatiaľ mám nalepené čiastočne pozdĺžne, vyzerá to asi takto:

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

Konečne to začína vyzerať ako historická plachetnica, zatiaľ sa mi to celkom pozdáva. Na ťrup ešte pribudne hromada vecí, a hlavne hromada zvislých výstuh, takže to bude vyzerať veľmi zaujímavo.

Jano

OdoslaťOdoslané: 03.03.2010 18:14 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Dokonalé, dřevěný vzhled mimořádně zdařilý a ten hladký tvar trupu.... *s12* Skutečně mistrovské provedení. Na té poslední fotce je pěkně vidět, jak je model velký, myslela jsem, že to bude drobek, ale zdání klamalo. Smekám! *s20*

OdoslaťOdoslané: 06.03.2010 12:28 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Doris: vďaka! No, veľké to je, každá loď zo 16 - 17 storočia, ktorá má v kýle cez 30 m, narastie až cez 50 cm. Trochu sa vrátim k Ark Royal, ak sa nemýlim v kýle 31 cm, celková dĺžka narástla na 70 cm, Mary Rose má na kýle 30 cm, celková dĺžka trupu je teraz rovných 50 cm, až tam pribudne čeleň, tiež to bude okolo 65 cm. Model je v mierke "96 a snažil som sa ho urobiť presne, nakoľko rozmery lode sú známe ( až na spomínané nástavby - toto je absolútna improvizácia )

Trochu som loď nechal postáť, patina vyzrela a loď teraz vyzerá celkom " dreveno ". Pokračoval som v oderkách a výstuhách, tu niet čo popisovať, len krájať, lepiť, krájať, lepiť....
Pokračujem v zadnej nástavbe, nalepil som nosníky konštrukcie, budem pokračovať poslednou palubou, zvyškom bokov a zastrešením. To "zastrešenie " malo v tomto období svoj význam - vtedy sa ešte bojovalo hlavne abortážou, a sieť natiahnutá cez konštrukciu zabraňovala vstupu protivníka na palubu. V konečnom dôsledku však v tomto prípade prispela k tomu, že sa skoro kompletná osádka utopila, jednoducho nemali šancu dostať sa z lode. ( tých faktorov tam bolo viacero, osádka bola oblečená v drôtených vestách atď. )

Takto vyzerá model dnes:

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Nabudúce so zadnou nástavbou. Začína to vyzerať veľmi efektne.

Jano

OdoslaťOdoslané: 07.03.2010 13:54 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Špičková práce, jako vždy, Jane! Tvoje modely jsou na vysoké úrovni a perfektně provedené, nádherné a inspirativní dílo!

OdoslaťOdoslané: 07.03.2010 18:16 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Založený: 26.01.2007 11:50
Roste ti to opravdu moc pěkně, jen co je pravda. Postup pří modelování trupu je docela zajímavý, ikdyž u menších lodí vzhledem k výsledné tloušťce obšívky asi problematický. Ale jakmile se jednou konečně pustím do něčeho většího, s dovolením bych ho použil. přeci jen se výrazně lépe pracuje s díly finální obšívky podlepenými na 0,5mm než na celý 1mm. Jediné, co se mi nelíbí, je použití fólie, ale to je věc vkusu a pro ten můj jsou fólie nepřijatelný, takže si z toho nic nedělej *s03*

PS: Závidím to tempo. Já příliš času nemám, takže se mi práce hodně vleče. A bude hůř

OdoslaťOdoslané: 08.03.2010 11:55 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Doris, Kid Karola: Vďaka za pochvalu!

Kid Karola: Som rád, že Ťa postup zaujal, kľudne ho použi, preto som ho tu rozpísal, budem rád keď bude užitočný *s26* . Dá sa použiť aj na malé lode, vyskúšal som ho aj na Golden Hind ( neplánuješ ju dokončiť ? ), papier je papier a prechody sa dajú dobrúsiť na požadovaný tvar, s tým nie je problém, a každopádne je trup oveľa pevnejší.

Vkus má každý z nás iný, a každý chce dosiahnuť čo najdokonalejší výsledok. Tvoju prácu s farbami poznám, takže sa nečudujem, že ideš touto cestou, pretože na to máš obrovský cit. ( Mne sa napr.nepáči olepovanie trupu balzou - ale proti gustu žiaden dišputát *s26* )

S tempom to je tak... ja staviam zásadne v noci, mám to šťaste ( ? ) že mi stačí 4 - 5 hodín spánku *s19* . Cez deň do 20:00 si ani nestrihnem.

Večer foto s nahodenou poslednou palubou.

Jano

OdoslaťOdoslané: 08.03.2010 17:51 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Založený: 26.01.2007 11:50
Golden Hind už není. Ale ještě jeden mi leží v archivu placatej a snad na něj jednou dojde řada. Ale hned tak to nebude, protože na řadě jsou jiný projekty. A když už jsme v tom OT, tak polepování trupu balsou se mi taky vůbec nelíbí, to už radši tu fólii.

Jinak každopádně ti musím pochválit výběr lodí. Samý zajímavý a neokoukaný kousky. Včera, nebo kdy jsem to tu psal, jsem na to zapomněl. Tak ať se daří i nadále, jsem celkem zvědav, jakej bude další počin.

OdoslaťOdoslané: 08.03.2010 20:48 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Kid Karola: škoda, že Goldenka už nieje :cry: mohli sme ju dokončiť spolu. Čo sa týka výberu - lepím to, čo ma naplňuje a baví. Stavebnicu kúpiš na každom rohu ( na zmieňovanú Golden Hind som minulého roku natrafil 5x, Revenge sa dá kúpiť z UK ešte aj dnes ), Ark Royal - hoci drevený - aby si s lupou hľadal, pritom je to skvelá loď *s26* , škoda, že vydavatelia robia len svetoznáme kusy, občas mám dojem, že kopírujú jednu loď na druhú. Ale to je ich vec, a práve preto som podrobne rozpísal výrobu trupu, aby si KAŽDÝ mohol vyrobiť z papiera model AKEJKOĽVEK lode podľa vlastného želania. ( toto nie je OT, len poznámka, ako dať takým zdieračom, ako Shipyard, poza uši - reprintu okrem Santa Marie, Couriera a Victory sa od nich nedočkáš )

Naspäť k lodi.
Posledná paluba je na mieste, ostáva osadiť zvyšok bočníc, a zadná nástavba je hotová. Vrch paluby je 0,5 mm kartón, spodok je vystužený 1,5 mm vlnkovým kartónom , lepeným po osi lode . kvôli pevnosti a zachovaniu tvaru. Nešlo to zľahka, paluba má priehyb v oboch smeroch a konštrukcia dosť zavadzala, ale napokon som to dostal na miesto . Konštrukcia sa uzavrie AŽ po naťahaní lán - kvôli lepšiemu prístupu, laná sa budú kotviť aj do zadnej paluby, priestor budem potrebovať. Kýl je takisto kompletný. Bude nasledovať výzbroj, vzperné dosky, zvyšok výstuh, detaily na palube, atď, atď... drobotiny do nemoty . Do mesiaca - mesiaca a pol by som to mal zvládnuť, a hurá na sťažne.

Jano

Toť loď dnes:

ObrázokObrázokObrázokObrázok

ObrázokObrázokObrázok

OdoslaťOdoslané: 09.03.2010 22:23 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Ahoj, měl bych dotaz, nebo prosbu. Podle toho, co u Tebe čtu, tak máš nebo jsi schopný sehnat o lodích dost informací a já sháním podrobnosti o INDISCRET. Potřeboval bych nasměrovat, na netu nejsem moc dobrej, takže se k ničemu pořádnému nemůžu dostat. *s18* :oops: Dík.

OdoslaťOdoslané: 11.03.2010 22:13 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Poslal som Ti SS. Každopádne napíš mi presne, čo chceš o tej šebeke vedieť.

Jano

OdoslaťOdoslané: 17.03.2010 19:29 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Ahoj, čím víc to tady sleduju, tím větší jsem měl chuť začít něco dělat. Takže i když ještě dodělávám plasťáka, pustil jsem se do kašírování kartonů a překreslování dílů. Podařilo se mi slepit kýl a pokračovat asi budu v duchu Tvé technologie výroby trupu, snad Ti to nevadí. Nic lepšího jsem nikde nenašel, pokud se týká stavby mimo rámec vystřihovánek. Až budu mít hotové díly na trup, tak to sem vrhnu a můžem konzultovat. Zatím Ahoj. *s08*

OdoslaťOdoslané: 07.04.2010 19:07 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Dagl 87: už si začal, držím palec, ak by si hocičo potreboval, napíš.

Takže už som sa trooošku rozbehol, a dokončil som poslednú palubu. Momentálne robím na tzv. vzprených doskách, alias channels, plus výstuhy plus dorobím drobotinky na trupe , je toho na tony, a hlavne si to musím všetko vymyslieť :mrgreen: aby som sa mohol pustiť do výšin . A hlavne som natrafil na skutočne fundovaného človeka ohľadne plachetníc, modelforum.cz - pán Kpt. KL. Klobúk dole - jeden z mála, ktorý sa vyzná. *s20* *s20* *s20* Odporúčam, na vedomosti tohto pána sa skutočne nechytám.

Prepáčte mi ten veľkonočný obrusna fotkách.

Jano.ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

OdoslaťOdoslané: 08.04.2010 06:32 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Krásná a čistá práce, jako vždy! Radost se na Tvé dílo koukat. *s02*
Jinak též mám tu čest spolupracovat s vynikajícím znalcem ohledně lodí - Kapitánem KL:, je to nejen špičkový odborník, ale i skvělý a ochotný člověk, který umí poradit a jemuž též vděčím za spoustu neocenitelných rad. *s20*

OdoslaťOdoslané: 06.06.2010 22:04 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Takže som trochu zadriemal *s19* , tož popojedem

Vyrobil som a poprilepoval vonkajšie výstuhy ( tzv. standards ) nad zadnou vzpernou doskou ( bolo ich celkom dosť ). Myslím, že by tam asi medzi posledným párom pri korme ešte po dve malé mali byť, ale táto časť lode sa nezachovala, takže robím podľa obrázka - ja ich tam nevidím . Tieto výstuhy neskôr z povrchu lode zmizli - umiestňovali sa dovnútra.

Jednotlivé diely som nefotil, pretože som prišiel o fotidlo a s 2 megapixel mobilom viac nevydolujem, takže pri tejto kvalite by ste videli asi nič. Aj z tých fotiek nieje mnoho vidieť, ale aspoň vidieť zmenu.
Mám pripravené aj kanóny na hornú palubu, ak sa podarí, zajtra ich tam nahodím. Tej artilérie bude celkom dosť, na nadstavbách bude ešte pekná kôpka zbraní malej ráže, takže loď bude ako ježko :lol: .

Vzhľadovo nastala týmto na lodi dosť výrazná zmena - posúďte sami.

Jano
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

OdoslaťOdoslané: 06.07.2010 19:31 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Aby ste si nemysleli, že spím *s26*

Tak som zase čosi spatlal ( len toho času je zrazu akosi pramálo )

Dokončil som ťažkú výzbroj, pribudli nejaké tie madielka, stihol som nalepiť jeden sťažeň ( len jeden, nechcel sa držať v osi, potvora tak som ho lepil sólo ) a dnes vlepím ostatné tri. Pokračovať sa bude prepojovacou lávkou a nešťastnými polkladkami ( deadeyes )... už zase ...a potom kladkami :mrgreen:

Jano

ObrázokObrázokObrázok

OdoslaťOdoslané: 08.07.2010 20:33 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Sťažne sú osadené, ostatné išli bez problémov.

Jano

ObrázokObrázokObrázok

ObrázokObrázokObrázok

OdoslaťOdoslané: 27.07.2010 18:57 
Obrázok používateľa
Neprítomný

Doplnil som prechodovú lávku, čeleň, a pomaly sa chystám na pevné lanovie. Eštelen teraz bude sranda...

Jano

Obrázok Obrázok ObrázokObrázok

Obrázok Obrázok ObrázokObrázok

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 41 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3  Ďalšia

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.